Vores visioner

Den Lille Marks logo afspejler vores visioner for et levende jordbrug. Den søde og sprøde gulerod er mad til mennesker, dens levende rødder fodrer livet i jorden, og gulerodens blomst bidrager med nektar og habitat til insekter!

Vi kan producere masser af mad samtidig med at vi passer på jorden, og giver mere plads til natur. Vi drømmer om at vi er flere der er med til at forandre måden vi spiser, måden vi dyrker jorden, og  måden vi er sammen på - mere lokalt, regenerativt og omsorgsfuldt.

Vi har et madsystem, som smadrer vores eksistensgrundlag. Den Lille Mark forsøger gennem regenerativ jordbrugspraksis og ved at inddrage byens borgere, at samle flere folk til at gøre noget ved det. 

Madsuværentitet er grundlaget for disse 5 grundlæggende principper som Den Lille Mark er bygget på.

Flere hænder 

Den Lille Mark er indrettet småt og godt. Med håndkraft dyrker vi mere end 100 sorter på 0,3 ha, uden behov for kunstige inputs udefra, og uafhængig af fossile brændsler. Små jordbrug producerer 70% af det mennesker spiser, mens det industrielle storskala landbrug fylder rigtig meget for blot at producere foder til dyr - vi fodre 80 mia husdyr mens 8 mia lever i sult. Vi kan mætte flere og få mere plads til natur, med flere hænder og færre maskiner.

Mere lokalt

Vi kan have større tillid til mad, der er dyrket lokalt, og af folk vi kender og kan se i øjnene. Afbrænding af skove, ødelæggelse af levesteder, PFAS i vores grundvand, og umenneskelige arbejdsforhold, kan fortsætte når vi som forbrugere er distanceret fra produktionen. Den Lille Marks sælger direkte til lokalsamfundet med grøntkasse-ordningen, hvor medlemmer altid kan komme forbi marken og vide, at deres mad bidrager til mere liv i jorden, grønne fællesskaber og et godt arbejdsliv for jordbrugeren.

Sund jord = smagfulde grøntsager og raske mennesker

Med vores regenerative jordbrugspraksis er vi optaget af at skabe gode forhold for livet i jorden ved at maksimere planternes evne til at lave fotosyntese - det øger kulstoflagring, beskytter jorden og fodrer jordens miktroliv. Jord er grundlaget for vores madproduktion, men ifølge EU er 60 % af landbrugsjorden i Europa udpint i en sådan grad, at nye dyrkningspraksisser er nødvendige. Derudover har vi et landbrug der fortsat effektiviseres gennem brug af gift, på trods af forskning om pesticiders effekt på menneskers fertilitet, risiko for kræft, alzheimers og andre sygdomme. Det er tydeligt for vores fornuft og hjerter at det skal laves om, men også for vores smagssans: en levende jord giver mere smagfulde grøntsager!

Stærke jordnære fællesskaber

Der er en trivselskrise blandt flere generationer, og mange undersøgelser peger på, at arbejdet med jord, planter og mad kan være en del af løsningen. Den Lille Mark vil bidrage til flere levende fællesskaber. Flere i vores skærm-domineret livsstil skal have mulighed for at bruge vores kroppe og hænder ude under åben himmel, og mærke at vi er en del af livet på jorden.  Vi har et fællesskabsbaseret jordbrug, der giver folk mulighed for at komme tæt på madens rejse, og samles om god mad. Denne slags fællesskaber tror vi kan styrke folk, og, som ringe i vandet, skabe den folkebevægelse henimod en forandret landbrug, som vi har brug for. Stærke jordnære fællesskaber, der lever og handler ansvarligt og omsorgsfuldt!

Bedre mad til alle

God mad bygger på gode råvarer! Men størstedelen af os har kun adgang til supermarkedets mad uden smag, som er høstet for tidligt, modnet på transporten, på køl i lang tid og pakket ind i plastik. For at vi kan få flere lokale jordbrug, som Den Lille Mark, har vi brug for en sæsonbaseret madkultur, hvor folk ved hvordan man laver god mad med lokale grøntsager. Den Lille Mark vil fremme madkulturen på alle mulige måder. Med vores fællesskabsbaseret jordbrugsmodel, inspireres Grøntkasse medlemmer hver uge med opskrifter, der er fællesspisninger på marken gennem hele sæsonen, og vi laver madformidling uden for marken i samarbejde med forskellige institutioner og grønne aktører. Vi tror på at et forandret landbrug går hånd i hånd med en forandret madkultur, og at god mad er vejen ind i folks hjerter!

Fællesskabsbaseret jordbrug
(CSA - Community Supported Agriculture)

Det fællesskabsbaserede jordbrug, også kendt som andelslandbrug, CSA eller Kundebonde fællesskab, er et samarbejde mellem jordbruger og forbruger baseret på solidariske principper.

Det fællesskabsbaserede jordbrug skaber en direkte forbindelse mellem jordbruger og forbruger, hvor forbrugerne køber en andel af jordbruget produktion, fx for en hel sæson, og jordbrugeren bliver betalt for sin produktion forud for sæsonen. Der findes mange forskellige modeller for hvordan de enkelte jordbrug organiserer sig, men fælles for alle modeller er grundlæggende principper om samarbejde, tillid, solidaritet, og lokal forankring. På Den Lille Mark gør vi det med vores grøntkasse-ordning og blomster-ordning.

En solidarisk og bæredygtig form for jordbrug

Som kunde er man med til at dele de risici der er forbundet med at producere mad. I starten af året er der en masse omkostninger og arbejdskraft, og jordbrugeren sætter det hele på spil for at producere på en ansvarlig måde uden massive mængder af kunstige input. Uden denne solidariske model, er man som jordbruger utrolig sårbar, da hvorvidt omkostningerne dækkes og man får sikret løn for sit arbejde, afhænger af høsten, og om man formår at få solgt ens afgrøder til en fair pris. På trods af mange års jordbrugs erfaring, er ens udbytte underlagt naturens gang, og dele af høsten kan gå tabt pga. langvarig tørke, kraftig regn, sen nattefrost eller pludselig udbrud af sygdom i planterne.

Det er en model som betyder at jordbrugeren får en fair pris, og hver dag kan være tryg på marken og dyrke mad og passe på jorden, da jordbrugeren er sikret økonomisk, uanset om det bliver en dårlig eller god høst. Det er nemlig heller ikke muligt at dække omkostningerne med de priser vi kender fra supermarkederne - hverken for små eller store producenter, som ville gå konkurs hvis ikke det var for massiv landbrugsstøtte.

Som medlem af et Fællessskabsbaseret Jordbrug er du altså en del af en voksende bevægelse, der gør det muligt for flere at træde ind i jordbruget. Du kan nyde godt af et større og mere spændende udvalg af grøntsager, end det du finder i supermarkederne, som er langt friskere og mere smagfulde. Samtidig kommer du helt tæt på jordbrugernes vilkår på marken, og hvad det vil sige at dyrke mad, både socialt og klima ansvarligt. Du støtter jordbrugeren i modvind, og får del af en god høst i medvind!

Det fællesskabsbaserede jordbrug er allerede udbredt i mange lande, og vinder også mere og mere frem i Danmark, som en model for et fremtidigt bæredygtigt jordbrug

Hvordan er landbruget i krise?

Ifølge EU vil 90% af vores dyrkningsjord være udpint i 2050 . I Danmark vælter der i snit 2 landbrugsbedrifter om ugen, landbruget er forgældet med mere end 200 mia kr, og gennemsnitsalderen i landbruget er omkring 60 år. Derudover står landbruget for

  • 1/3 af Danmarks drivhusgasudledninger

  • Pesticidrester i 90% af drikkevandsboringer

  • Døde fjorde og massivt iltsvind i havet

  • Beslaglægning af et areal på størrelse med 3x Fyn i Amazonas regnskoven til dyrkning af sojafoder

Vi står over for nogle udfordringer i landbruget de næste 10 år , hvor der kommer til at være et kæmpe generationsskifte i landbruget. Den næste generation har ikke råd til at overtage et forgældet landbrug. Hvis de tør forgælde sig og er heldige at banken vil låne dem penge, kan produktionen udelukkende være profit drevet og industriel - ikke hvad der er mest bæredygtigt eller godt for jorden.

Moanna 2023, interview med FLOR-bevægelsen