Den Lille Mark er et alsidigt bylandbrug med fokus på grønne fællesskaber. Fra Odense bymidte er der mindre end 10 km på cykelvenlige stier, og ellers er det ligetil med letbane og bus.

På Den Lille Mark dyrker vi på 0,3 ha mere end 100 forskellige sorter af grøntsager, urter og blomster, og sælger direkte til private og små virksomheder i Odense. Vi dyrker efter regenerative principper, der holder livet i jorden levende. Det er et mangfoldigt liv i jorden og den korte rejse fra jord til bord, som giver gode grøntsager med smag og næring. Vi vil bidrage til et lokalt madsystem, mens vi passer på jorden.

Den Lille Mark er et levende bylandbrug, som vil styrke grønne fællesskaber. Vi anerkender at vores nuværende madsystem smadrer vores livsbetingelser, og at de fleste af os er uvidende omkring det. Men vi tror på at relationer og fællesskaber er grobund for handling, og derfor laver vi masser af samarbejder og projekter, der invitere byboer tættere på jorden. Vi skaber et nyt madsystem, når flere får en stærkere forbindelse til jorden, maden og jordbrugeren. Et bæredygtigt landbrug skal gå hånd i hånd med en sæsonbaseret madkultur!

Den Lille Mark er startet af Moanna Quynh, som er uddannet på Den Regenerative Jordbrugsskole, med rige erfaringer fra flere økologiske og regenerative jordbrug, samt 3 år på forskellige permakulturgårde.

Om Den Lille Mark

Målet er at Den Lille Mark kan skabe så stor værdi for folk i Odense, og at der med tiden vil opstå bred folkelig opbakning til regenerative jordbrug, som et vigtigt led i at fremtidssikre mad, at Odense Kommune vil begynde at udlægge mere jord til mere bylangbrug, frem for mere industri eller bebyggelse!

Hvad er regenerativ jordbrug?

På Den Lille Mark dyrker vi efter regenerative principper, som genopbygger jorden, frem for at udpine den. Uden brug af gift, kunstgødning og store maskiner til at bearbejde jorden, bygger de regenerative principper på jordens biologi, lokale økosystemer og omhyggelige jordbrugere. Som jordbruger, understøtter vi plantens evne til at tage CO2 ud af luften gennem fotosyntesen, som bliver til energi og føde for mennesker og mikrolivet i jorden.

Vi sørger for at jorden er dækket med planter, for levende rødder holder jorden levende. Når det ikke er en mulighed bruger vi kompost eller halm for at beskytte jorden. En bar jord betyder tab af frugtbarhed, og det dyrebare muldjord kan nemt skylle væk.

Det hele starter med en levende jord. Jo bedre vi er til at forvalte naturens processer, jo færre kunstige input skal vi give jorden.

Læs mere på om Regenerativ Jordbrug i Danmark

Forening Andelsgaarde er en ny andelsbevægelse med det formål at opkøbe, genopbygge og forpagte landbrug for at kunne dyrke jorden regenerativt. Det er motiveret af den klima- og biodiversitetskrise vi står over for, så vi kan producere flere sunde fødevarer, samtidig med at der gives mere plads til naturen. Foreningen blev stiftet i 2018, erhvervede sin første gård i 2019 og rundede i 2023 de første 3.000 medlemmer. Som medlem betaler man 150 kr om måneden, og bidrager til flere andelsgårde over hele landet, og er en del af et fællesskab som tager ansvar for at fremtidssikre mad. 

Den Lille Mark er en del af Forening Andelsgaarde

Den Lille Mark er en Samarbejdsgård, der bidrager med folkeoplysning inden for regenerativ jordbrug, gennem aktiviteter for Andelsgaardes medlemmer.

Gennem sæsonen inviteres foreningens medlemmer til markvandringer, arbejdsdage og andre aktiviteter, hvor vi i fællesskab kan blive klogere og støtte op om fremtidens landbrug.

Andelsgaarde støtter regenerative jordbrugere, og har gjort det muligt for Den Lille Mark at starte op.

Meld jer ind i Andelsgaarde og følg med når de inviterer til at være med i marken!

JORDBRUGERENES SOLIDARITETSERKLÆRING MED PALÆSTINA