Holdet på marken

Moanna

Født og opvokset i Odense med forældre fra Vietnam, og et hjerte, der brænder for at social retfærdighed!

Hun er klima aktivist, har været med til at starte Femi Festival, og gik fra at drømme om et studieliv i storbyen til jordbrugsliv i hjembyen Odense. Moanna har siden 2018 arbejdet på forskellige permakulturgårde og økologiske jordbrug, og blev uddannet på Den Regenerative Jordbrugsskole i 2022. Takket være omsorgfulde forældre og grønne fællesskaber, har hun kunne starte Den Lille Mark i 2024.

Moannas ynglings kærlighedssprog er mad, og hun ser det, som et effektiv middel for at flere folk nærer en kærlig forbindelse til jorden og maden. Hun har arbejdet med formidling af sæsonbaseret madlavning, og jord-til-bord oplevelser gennem bl.a. Madaktion, Campushaven på UCL og Madholdet på Ungdomsskolen. Denne sæson glæder hun sig til at arbejde tæt med Erik, som er mindst lige så madglad, og fortsætte med at lære af hans mange års erfaringer inden for økologisk dyrkning!

Erik

Erik var blandt de første økologiske jordbrugere i Danmark tilbage i 80’erne - dengang tænkte alle at det var hippie-tosseri at dyrke mad uden sprøjegift - “det kan man jo ikke tjene penge på!”

Han har solgt grøntsager på Odense Grøntorv og dyrket grøntsager økologisk i mere end 40 år. Engang gjorde han det på sin nordfynske gård Venevad, og de sidste par år på Syrengården, hvor Erik og Moanna har arbejdet sammen. Fælles madglæde og naturkærlighed, har formet deres venskab, hvor de tager ud i den danske natur, sanker blåbær, kigger efter insekter og samler flotte sten.

Erik har rundet de 70 år, og har masser af livsenergi. Han siger altid “Du er hvad du spiser!” - som er grunden til vi dyrker økologisk, “Når vi forgifter jorden, forgifter vi os selv”. Han har altid gode historier og kender de fleste fugle og planter. Denne sæson arbejder han på Den Lille Mark, og hjælper sin ven og den næste generation af hippie-tosser i jordbruget i gang!

Historien bag Den Lille Mark

For mig er det mest meningsfulde at bidrage til en verden hvor måden vi lever ikke ødelægger, men forbedre livsbetingelserne for vores fælles fremtid. 

I 2018, ramte klimakrisens virkelighed mig . Økosystermernes kollaps vil betyde noget i mit liv. Det gik op for mig at på trods af videnskaben og forskeres opråb, har politikere i Danmark og verden over ikke lyttet eller handlet. Jeg var overvældet af sorgen over jordens tilstand, og alle vores medarter, som uddør. Min tillid til dem med politisk magt forsvandt, som de gang på gang, vægtede økonomisk vækst højere end jordens sundhed og vores fremtid.

Jeg synes det var meningsløst, at det bedste jeg kunne gøre for jorden, var at forbruge anderledes og mindske mit klimaaftryk. Når man skære vores behov ind til benet, er adgang til mad og rent vand det vigtigste. Men måden vi dyrker mad på ødelægger jorden, og forgifter havet.

Vores landbrug og madsystem står får ⅓ af Danmarks udledninger, så hvordan skal vi kunne nå vores klimamål uden at forandre det?  

Dette spørgsmål ledte mig på en stor dannelsesrejse, hvor jeg fordybede mig i permakultur og økosamfund. Jeg forelskede mig i arbejdet med jorden og planter i fællesskaber. Her lærte jeg hvordan vi kunne møde alle vores behov uden at udpine jorden, og at vi gennem regenerative dyrkningsmetoder, faktisk kan forbedre den! 

Måden vi spiser og regenerative jordbrug kan vende udviklingen, og være en del af løsningen på de økologiske kriser vi står i. Det blev tydeligt for mig, at når vi er mange, der forandre os, og skaber en sæsonbaseret madkultur og et lokalt madsystem, får vi en mere levende jord tilbage.

Det mest meningsfulde for mig er at dyrke Den Lille Mark.

Jeg tror den største trussel mod vores natur er uvidenhed og manglende interesse! Bymennesker skal også have en tilknytning til jorden, og opleve hvor godt det er at bruge sin krop og sine hænder, se planter gro, og være i kontakt med andre af vores medarter.  Jeg ønsker at flere skal opdage vores forbundethed med jorden.

Aller vigtigst er mit mål at nære grønne fællesskaber, så vi bliver flere der har lyst til at passe bedre på jorden. De af os, der mister modet når politikere fortsat svigter, skal gribes af omsorgsfulde fællesskaber. Den Lille Mark skal samle folk omkring maden - mit ynglings kærlighedssprog - som styrker og forbinder os på tværs af generationer og kultur. Friskhøstede og giftfrie grøntsager, der har vokset og fået lov at modne i solen, smager for vildt. Det skal alle have glæde af!

Jeg håber du vil være en del af Den Lille Mark!

kærlig hilsen Moanna